Innhold

Hjem

Historia  History 

Historikk

Dræggens Buekorps

Fjeldets Bataljon

Laksevågs Bueskyttere

Lungegaardens Buekorps

Løvstakkens Jægerkorps

Markens Bataljon

Mathismarkens Bataljon

Nordnæs Bataillon

Nygaards Bataljon

Sandvikens Bataljon

Skansens Bataljon

Skutevikens Buekorps

Sydnæs Bataljon

Vågens Bataljon

Wesselengens Bataljon


Powered by

Sandvikens Bataljon





Stiftet 17. mai 1857

 

Søren Stolz, korpsets stifter

Da Sandvikens Bataljon ble stiftet var ikke selve området innlemmet i Bergen by. Først på 1870 ble Sandviken en del av Bergen. Alt var den gang et landsogn, ei var heller ikke Sandviksveien, så dette korpset måtte den gang eksersere på marker og gårdsveier. Guttene i Sandvikens gikk på denne tiden på Tanks skole inne i Bergen og på skoleveien fikk de vite om Dræggens og gjerne Skutevikens buekorps og derved var det hele gjort.

Den 14-årige Søren Stolz ble korpset første sjef og han var sønn av en reipslager. Bataljonen talte 29 aktive, noe som den gang ble betegnet som anselig. Stifterne i bataljonen holdt korpset ved like de første årene da guttene hadde sitt tilholdssted på Neevengården. Etter 1863 går korpset mer eller mindre i oppløsning, guttene ble for gamle. Rundt 1865 fikk guttene en annen tone og korpset gikk imot lysere tider. I 1890 fikk Bataljonen en fornyelse ved hjelp av Theodor Olsen, brødrene August og Edvard Erichsen og Harald de Lange. Bataljonen fikk en ny fane med Hellig Olav som motiv. En annen person i Sandvikens som på historisk måte har bemerket seg er Breder Gundersen. Han fikk i 1932 tildelt Ørneordenen i gull på selve 50 årsdagen. Sandvikens har i de fleste tider hatt en jevn oppslutning, men på 60 tallet minket det og frammøte var nede i 25 til 40 gutter. Sandvikens Bataljon holder til i Grensegrenden 1 ellers er korpset med i SSS - alliansen. Den består av Sandvikens, Skansens og Sydnæs Bataljoner. Sandvikens gutter har en fast gjeng som stiller opp i korpset. Det har vært få gutter og en kan håpe at dette tar seg opp for buekorpset har tross alt stilige uniformer og en trofast dag på den 17 mai hvert år.

Sandvikens sjef ved innmarsj kulturbydag år 2000

Sandvikens Bataljon holder til i Grensegrenden 1. Et flott gammelt hus ute i Sandviken. Sandvikens marsjerer hver onsdag og søndag på ettermiddagstid.

Fra 145-års jubileumet

Sandvikens marsj:

Av Henrik Jansen

Du sterke bataljon med solfylt tradisjon, i 142 lyse år du strålte hver en vår.

Seierens laurbærkrans deg dekker under fagre Sandviksfjell.

Din unge, djerve rekker høynet hedrens hell, ja, høynet hedrens hell.

 Vi hilser deg hvert år i hver en vakker vår,

om dine faner prakt står trofast ungdom vakt.

Høyt du bærer hederskronen under fagre Sandviksfjell.

Leve leve bataljonen, vi den verger selv, ja, vi den verger selv.









Copyright © by Buekorpsene i Bergen All Right Reserved.

Publisert den: 2004-04-13 (297900 lesninger)

[ Tilbake ]
Content ©