Innhold

Hjem

Historia  History 

Historikk

Dræggens Buekorps

Fjeldets Bataljon

Laksevågs Bueskyttere

Lungegaardens Buekorps

Løvstakkens Jægerkorps

Markens Bataljon

Mathismarkens Bataljon

Nordnæs Bataillon

Nygaards Bataljon

Sandvikens Bataljon

Skansens Bataljon

Skutevikens Buekorps

Sydnæs Bataljon

Vågens Bataljon

Wesselengens Bataljon


Powered by

Løvstakkens Jægerkorps
Stiftet i 1928 og i 1903

Løvefanen er dette buekorpset sin store stolthet, den samler sine gutter…som det heter i marsjen.

Løvstakkens Jægerkorps ble antakelig stiftet i 1903 og for mye tyder på det. Flere buekorps dukket opp i samme området på denne tiden og det gjorde at oppslutningen ikke var helt god. Løvstakkens Jægerkorps hadde nok "Dongen" som ble lekeplass som sin ekserser plass. Det har vært buekorps i området både før og etter Løvstakkens Jægerkorps ble stiftet. Krohnvikens Bataljon ble stiftet antakelig i 1854 og ble nedlagt i 1916.  

I 1918 ble så Løvstakkens nedlagt og tatt opp igjen i 1928. Korpset bestod av 15-20 gutter og de gav ikke opp og dro på landturer og utmarsjer. Men så i 1929 fikk korpset en enorm oppslutning, da alt så svart ut kom det gutter til korpset. I 1929 var Løvstakkens hele 130 soldater,24 øksebærere og 10 slagere

I 1930 får korpset en ny fane, i 1932 nye luer og bladet "Løvstakksgutten". Løvstakkens faste eksersisplass var på "Dongen" og der var det god plass til tilskuere og staute buekorpsgutter. På 30 tallet ble det innledet et samarbeid med Skutevikens og Sydnæs Bataljoner. I 1938 får Løvstakkens sin egen marsj. Laget av Odd Walle med tekst av Sigurd Steffensen. Det som var forundrende er at Løvstakkens Jegerkorps regnet stiftelses dagen fra 1928, da korpset sist gang startet opp. Derfor feiret korpset sin 20 års dag i 1948. På 1950 tallet hadde Løvstakkens en imponerende oppslutning og var mest sannsynlig etterkrigstidens største korps. Mange gutter og en økende beboelse i området gjorde sitt til at korpset vokste. Det sies at over en 2 års periode var Løvstakkens over 250 gutter under korpsets fane.

I 1961 fikk korpset en ny fane, Gamlekarene stod som givere. I 1964 minket oppslutningen drastisk, dels pga økt trafikk og vanskelige eksersis forhold. Fanene ble så rullet inn og korpset nedlagt. I 1998 og nå 99 forsøkes det å reise opp Løvstakkens.

Løvstakken Jegerkorps ble så opprettet igjen med både gutter og jenter i rekkene. I samarbeid med Ny Krohnborg skole ble korpset med på 17 mai under skolen i flaggtoget. Jegerkorpset stiller nå opp på skoleplassen og marsjerer til glede for alle i området i sitt vante strøk. La oss håpe at denne starten blir et varig eksempel med flere gutter og jenter under korpsets fane.

Guttene og jentene oppe på Løvstakkssiden gir aldri opp sitt løvmerke og har i disse dager åpnet opp for et buekorps som har bredde og et sosialt nettverk rundt seg. Det mest gledelige i vår by er at løvefanen svaier igjen i sitt strøk og i vår by. Sjefen i 2000 het Rodney Thomsen og vi kan forvente et korps med ca 35 gutter og jenter under korpsets fane. Vi anbefaler alle gutter og jenter melder seg inn i korpset slik at korpsets marsj igjen kan lyde med Løvstakkguttens stemme. I marsjen som er laget av Odd Walle synges det klart: "løvefanen skal samle sine gutter inn."

Det heter seg klart at buekorps marsjenes tekster er korpsets varemerke og en buekorps store sjel og den kan aldri forandres. Det kan sies at på torget står der en gammel Løvstakksgutt og selger frukt og han synger sin marsj den dag i dag. "- Dette er min sjel og dette får mine modige tårer til å renne for Løvefanen svaier atter og er tilbake, sier han."

Velkommen tilbake, du stolte Løvstakksgutt!!

Leder for ELGF: Per Jacobsen.


Løvstakken Jegerkorps marsjerer inn på Torgallmenningen ved kulturbydag - åpningen


En stolt Sjef på 17.mai 2000Løvstakkens marsj
Av Odd Walle

Vi heve vil vårt løveflagg, så fritt det kan få vaie,
Få vaie fritt for hver en vind og samle sine gutter inn.
Din løve kraft - den gir oss makt, om den vi vil oss samle.
Den fri som fuglen over fjellet sin flukt imot det mål,
Oss samle om vårt kjære merke. Stå på vakt hver Løvstakksgutt.!

Nå vaier fritt for hver en vind vårt kjære samlingsmerke.
Med faste skritt med blikket fritt vi samlet om vår fane står.
I kamp for alt vi fikk så kjært, skal samhold gjøre sterke.
Oss løfte opp mot høye tinder, gir korpset evig vår.
Vi samles om vårt kjære merke, Stå på vakt hver Løvstakksgutt!

Copyright © by Buekorpsene i Bergen All Right Reserved.

Publisert den: 2004-03-01 (271998 lesninger)

[ Tilbake ]
Content ©