Innhold

Hjem

Historia  History 

Historikk

Dræggens Buekorps

Fjeldets Bataljon

Laksevågs Bueskyttere

Lungegaardens Buekorps

Løvstakkens Jægerkorps

Markens Bataljon

Mathismarkens Bataljon

Nordnæs Bataillon

Nygaards Bataljon

Sandvikens Bataljon

Skansens Bataljon

Skutevikens Buekorps

Sydnæs Bataljon

Vågens Bataljon

Wesselengens Bataljon


Powered by

Sydnæs Bataljon





Stiftet 7. juni 1863

Hva eller hvem som er opphavet til Sydnæs Bataljons begynnelse, er litt uklart. Det kan dreie seg om 4 buekorps som starter Sydnæs Bataljon. Fastings Buekorps er en av disse, og det var 12 gutter i dette korpset. Sydnæs sin første sjef var Fredrik Kleveland. Sydnæs sine første landturer kunne være til Totlandsmarkene, Fyllingsdalen er til Wergeland. Sydnæs Bataljons oppslutning på 1870-90 tallet svingte en del, oppgang og ned gang. Under Salicaths tid flyktet Sydnæs ut i Fyllingsdalen for å eksersere i fred og i mak. I 1893 ble Sydnæs Bataljon med i 17 mai toget for første gang med hele 175 gutter og dette var tider der andre buekorps slet litt med oppslutningen. Men i 1898-99 var korpset nede.

I 1900 bla Harald Hansen valgt til Sjef og korpset ble til glede oppreist i fra dvalen. Bataljonen holder det så gående til 1925 og da må en igjen legge ned virksomheten. Først 17. mai 1929 stiller korpset på linje igjen, med en 30-40 gutter. På 30 tallet samarbeides det med Løvstakkens Jægerkorps og Skutevigens Buekorps. Sydnæs Bataljons Vel skaffet korpset nye rifler i 1931 og hele 45 Gamlekarer var med på den stilfulle begivenheten. Samme sesongen, ved 70 årsdagen til Bataljonen, viste bort imot 200 Gamlekarer korpset sin heder og ære med Nordnæs Bataillons musikkorps i rekkene.

I 1938 var korpset 75 år og det skulle feires og det uten en festkomiteen. De aktive klarte dette fint, strøket var pyntet til fest og en ny fane ble avduket for korpset. Det med kjente historiske motiver. I 1945 etter krigen samlet korpset like oppunder 100 gutter og det var ganske flott. På en regnfull dag i 1948 ble det felles utmarsj med Fjeldets Bataljon. I 1951 ble det felleslandtur med Ladegaardens Bataljon og senere med Markens Bataljon.

Sydnæs ble i etterkrigstiden kjent for sin gode slagergjeng og holdt en jevn oppslutning. Frank Michelsen ble en godt bemerket sjef da i han i 1955 tok med seg Bataljonen til Lervik på landtur og han tok ikke bare med seg Sydnæsgutter, men også Laksevåg Bueskyttere. Båten "Florvåg" fraktet begge korpsene fram og tilbake, samt må sies at Flovang Hospits huset disse til middag . Ungdomshuset sørget for den nødvendige overnatting. Guttene stor koste seg for dette ble en minnes rik landtur. Det må også sies at da korpset entret Sukkerhusbryggen så kunne en tro det var 17. mai for så mye folk var samlet at hele bryggen så ut som en "maurtue". Dragefjellets musikkorps spilte opp buekorpsenes egne marsjer og ruten kjenner guttene steg for steg helt til Vinjes gate. Der stod så begge buekorpsene omkranset av mange tusener av buekorps interesserte Gamlekarer og foreldre til guttene.

I 1972 ble korpset byens største med over 100 medlemmer. 70 tallet var preget av en stabilt god oppslutning. I 1983 fikk korpset egne nye paradetrommer til bruk på store dager, et flott syn må en si. På 90 tallet var oppslutningen lav, men stabil. Sydnæs samarbeider i dag med Skansens og Sandvikens Bataljoner. I de siste årene har Sydnæs hatt en stabil oppslutning og de marsjerte inn i 1999-sesongen med ca 50-60 gutter under korpsets fane. Sjefen for 1999 het Jon Thorsen og han var en myndig og dyktig sjef for Sydnæs Bataljon.

Sjefen på Torgallmenningen 17 februar 2000

Sydnæsguttene har for vane og fortsette med å forfremme dyktighet i sine rekker og en kan da tenke på at korpset nå går inni det neste årtusenet med "verdens beste slager" som sjef. Et sjefsenme som flere av byens slagere måtte se seg slått av under slager konkurransen på buekorpsenes dag i 1998. Hans rykte er alt historisk i Buekorpsbevegelsen, og navnet er Stig Hugo Klementsen. I år 2000 og 2001 var korpset preget av få soldater på linje. Guttene på Sydneshaugen sliter med oppslutningen og her bør guttene få all støtte til verving slik at vi får se Sydnes i fremgang de neste årene.

Her står Sjefen ved siden av daværende Ordfører, Ingmar Ljones. Stig Hugo har alt gjort seg bemerket som byens og verdens beste slager.

Sydnæs sin marsj

Vi Sydnæsgutter mål må være, at korpset til heder vinner frem.

Hold tradisjonen høyt i ære, så korpset det blir vår beste venn.

Tiden går, tilbake kun vi står med minner fra den gang da vi

under Sydnæs vakre banner takfast gikk vår gang.

Så la oss derfor holde sammen til gagn for vår kjære bataljon.









Copyright © by Buekorpsene i Bergen All Right Reserved.

Publisert den: 2004-04-13 (277096 lesninger)

[ Tilbake ]
Content ©