Innhold

Hjem

Historia  History 

Historikk

Dræggens Buekorps

Fjeldets Bataljon

Laksevågs Bueskyttere

Lungegaardens Buekorps

Løvstakkens Jægerkorps

Markens Bataljon

Mathismarkens Bataljon

Nordnæs Bataillon

Nygaards Bataljon

Sandvikens Bataljon

Skansens Bataljon

Skutevikens Buekorps

Sydnæs Bataljon

Vågens Bataljon

Wesselengens Bataljon


Powered by

Årene 1945 til 2001





 1945 stilte Nygaards Bataljon hele 210 gutter under korpset fane, samholdet og kameratskapet under krigens dager var imponerende i Nygaards. En ting mangler på Nygaards høyder og det er et samlingsmerke og en statue for Nygaards Bataljon. I 1947 ble det reist en statue til minne for Nygaardsgutter og til glede for beboere og forbi gående bergensere i Nygårdsparken. En vakker statue av en soldat i givakt gjør inntrykk i vår by.

På 1960 tallet får korpset problemer med sin faste eksersisplasser som heter "småleken" og "Storeleken". Møhlenpris sin fotballbane får en ikke som ønsket, da andre aktiviteter opptar tiden. Pessimismen brer seg og alt har sin årsak da korpset bare er 37 soldater i 1966. På 70 tallet tok Nygårdsguttene seg opp og en kunne stille stabilt med over 100 gutter over flere sesonger. Bataljonens store navn tilhører nok Langlo familien og all hederlig omtale til Rolf Langlo og Einar Langlo. Einar Langlo er leder for buekorpsmuseet har gjort en formidabel innsats og er godt bemerket blant buekorps interesserte i Bergen. Nygaards har ikke vært et stort korps på 90 tallet, en har slitt med oppslutningen og med å få sin permanente eksersis plass i fred. Nygaards Bataljon er uansett et anselig og flott korps å se til. Årets 2000 sjef heter Jan F Hamre og korpset har en oppslutning i år på rundt 80 gutter.

I 2001 har Nygaardsguttene vært et mindre buekorps enn de to andre lørdagskorpsene. Variert mellom en 40 til 70 gutter på linje og har få slagere. Det er bare å håpe at flere gutter finner veien til småleken og dette buekorpset. På fellesutmarsjen var nok Nygårdsguttene lang færre og ble nok overkjørt på flere måter av de to andre Nordnes og Dræggens. Slagergjengen til Nygårds hjalp Nordnes imot Dræggens buekorps. Men en må videre skryte av de få slagerne til Nygårds for de hold stilen og takten imot overmakten på en tilfredsstillende måte. På 17 mai 2001 gjorde Nygårds det bra i posisjonen og marsjerte i takt gjennom byens gater.

 Nygards marsjen

Av Didrik Grønvold

Hurra for Nygaards Bataljon! Vai fritt vår stolte, frie fane,

Vårt merke vær på ærens bane i disiplin og instruksjon!

I ungdoms glede hjertet luer når flaggets gyldne kraft vi skuer.

Det over unge, friske sinn skal vifte håpets forårsvind.

 Hurra, hurra for hver en gutt, som hevder bataljonens ære,

Som frisk og fri dens navn vil bære i lek og alvor, støtt og trutt!

La år for år oss fremad stevne og kjempe etter beste evne,

Så at vårt flagg med glans vekt i arv kan gå til neste slekt.

 Vår bataljon i mange år på nippet var seg selv å glemme,

Men så en freidig samlerstemme til lyd for saken atter

slår og kaller Nygaardsgutter sammen til våpenlek i gagn og gammen.

Han samler skarene på nytt, hurra for ham - for Johan Blytt.









Copyright © by Buekorpsene i Bergen All Right Reserved.

Publisert den: 2004-04-13 (4702 lesninger)

[ Tilbake ]
Content ©