Innhold

Hjem

Historia  History 

Historikk

Dræggens Buekorps

Fjeldets Bataljon

Laksevågs Bueskyttere

Lungegaardens Buekorps

Løvstakkens Jægerkorps

Markens Bataljon

Mathismarkens Bataljon

Nordnæs Bataillon

Nygaards Bataljon

Sandvikens Bataljon

Skansens Bataljon

Skutevikens Buekorps

Sydnæs Bataljon

Vågens Bataljon

Wesselengens Bataljon


Powered by

Årene 1900 til 1940





Nygaard samlet på småleken i 1907. Vi skimter Ulriken i bakgrunnen

Nygaards har alltid fulgt opp begivenheter i Bergen som avdukingen av Ole Bulls statuen og andre korps sine jubileumer. Året 1907 betød veldig mye for Nygaards sin historie ved jubileumet som samlet strøkets beboere og selve storheten ved dette arrangementet. Korpset fikk sitt eget musikkorps og her lyste det framgang og en god oppslutning rundt korpset. Landturen dette året gledet mange gutter da buekorpset dro til Skjold i sammen med Nordnæs Bataillon. I 1916 var korpset nede i 10-20 gutter og noe måtte gjøres. Samholdet og skyte konkurranser fikk guttene tilbake under Nygårds fane.

Men så gikk det nedover med Bataljonen, småleken ble for stor kan tenkes med bare ti soldater på linje foruten offiserer og noen få trommeslagere. Nedleggelses spøkelse trengte seg på Nygaards på en måte som fikk de hengivne kreftene til å våkne. Det skulle bare et jubileum til så blomstret korpset i full blomst og oppslutningen tok fart. På 60 årsdagen var Bataljonen anselig og holdt en 50 gutter under sin fane.

Det som har preget den typiske oppgangen i Nygaards er jubileumene for i 1927 så var korpset doblet til over 100 gutter. Og derved så vokste korpset bare nede på Nygaard for på denne tiden var til og med "Storeleken" forliten. 1930 tallet var en stor æra for Bataljonen, med over 200 gutter marsjerende og til tider over 10000 buekorps interesserte som fulgte guttene med staute øyne.

30 tallet tilførte Nygaards en rik tid med store samlinger, felleslandturer til Oslo med de to samarbeidskorpsene. I 1932 samler bataljonen hele 204 gutter under korpsets fane og 30 tallet skulle vise seg som oppslutningens ti år for dette buekorpset. Og ikke bare det at interessen for dette buekorpset er historisk stort, for på denne tiden greide en å samle mellom 12-15000 buekorps interesserte på Møhlenpris ballplass (store leken). Dette må sies å være en rekord innen buekorps verden på jubileer når så store folkemasser er samlet om et buekorps, nemlig Nygaards Bataljon. Under krigen arbeidet Nygaardsguttene i det stille i påvente på at freden en dag skulle komme.









Copyright © by Buekorpsene i Bergen All Right Reserved.

Publisert den: 2004-04-13 (3760 lesninger)

[ Tilbake ]
Content ©