Innhold

Hjem

Historia  History 

Historikk

Dræggens Buekorps

Fjeldets Bataljon

Laksevågs Bueskyttere

Lungegaardens Buekorps

Løvstakkens Jægerkorps

Markens Bataljon

Mathismarkens Bataljon

Nordnæs Bataillon

Nygaards Bataljon

Sandvikens Bataljon

Skansens Bataljon

Skutevikens Buekorps

Sydnæs Bataljon

Vågens Bataljon

Wesselengens Bataljon


Powered by

Krigsårene 1940 til 1945





Nordnæsguttene sine samlinger under krigen 1940-45 var unik og beviste motstanden imot tyskernes okkupasjon av byen og Nordneshalvøen. Buekorps ble forbudt og alle andre buekorps måtte legge ned sin virksomhet. Det var få aktiviteter blant andre buekorps i Bergen å oppspore under krigen, effekter og arkiver ble borte og gutter prøvde på sitt vis å beholde samholdet på best mulig måte. Guttene holdt Rådsmøter og valg i alle årene under tysk okkupasjon. Først 3. Mai 1942 samlet korpset seg på linje med hele 95 gutter. Disse feiret så stiftelsesdagen med flaggheising og festligheter for korpset og Gamlekarer. I 1943 steg antall gutter til 125 modige og beærede bergensgutter. Hytten som går under navnet "Vakten" ble oppgradert og godt passet på av offiserer og eldre Nordnæs gutter. Det var mye å ta seg til under krigen for korpsets medlemmer.

 

Her ser vi guttene på linje og samlet med 95 gutter

Nordnæs Bataillon hadde sikkert det eneste stedet i Norge som ikke var okkupert av tyskerne, der frihetens virke fungerte som normalt under vaktplikter fra aktive og eldre gutter. De hadde ingen skarpe våpen, men det de hadde var mot, vilje ,enighet og samhold. Dette må sies å være imponerende og unikt i Norge. Guttene arrangerte ellers terrengløp og hadde idrettsleker og de plantet trær i området. Det ble foretatt rådsvalg hvert år og yngre gutter rykket opp. Det var tøft og vanskelig for barn og ungdom å utføre en slik plikt oppgave under krigen. Samholdet og enheten rundt korpset var viktigere enn noe annet og kameratskapet ble sterkt knyttet. Frykten for at Gestapo skulle få vite om Bataillonens virke var tilstede gjennom disse år.

På stiftelsedagene gjorde buekorpsets gutter det klart at her skulle det heises flagg og det norske flagget svaiet på Norsk jord selv om vi var okkupert av tyskerne. Dette og mye av det andre var illegalt i følge tyske myndigheter. Buekorpsets råd fulgte nøye med utviklingen og bevarte et lite stykke Norge i frihet for buekorpsets virke. Det må også sies at Nordnæs Bataillon gjorde ære på buekorpsenes stolthet ved å opprettholde et buekorps på en slik hederlig måte under okkupasjonen. Ingen buekorps greide dette når det så mest vanskelig ut og mange måtte bøte med livet. Bombingen og frykten for at militante tyskere skulle slå til og kampen imot tystere var en klar fare på denne tiden. I mot alt dette marsjerte der soldater, offiserer og sjef inne i Nordnæsdalen på Wallemsmyren. Denne plassen til Nordnæs Bataillon huser en unik historie som er en bragd ingen kan måle seg med. Dette var tross alt bare barn og ungdom imot en langt større trussel, tyskerne og krigens skjebner.

Eiendommen til Bataillonen er på over hele 500 mål og fremtil i dag holder en sin vaktplikt, aktive som eldre Nordnæsgutter.









Copyright © by Buekorpsene i Bergen All Right Reserved.

Publisert den: 2004-04-13 (4787 lesninger)

[ Tilbake ]
Content ©