Innhold

Hjem

Historia  History 

Historikk

Dræggens Buekorps

Fjeldets Bataljon

Laksevågs Bueskyttere

Lungegaardens Buekorps

Løvstakkens Jægerkorps

Markens Bataljon

Mathismarkens Bataljon

Nordnæs Bataillon

Nygaards Bataljon

Sandvikens Bataljon

Skansens Bataljon

Skutevikens Buekorps

Sydnæs Bataljon

Vågens Bataljon

Wesselengens Bataljon


Powered by

Boligens Kårdekorps/Kordekorps





1871-1890

For å gjøre dette korrekt så bestod boligen av to uekorps i en og samme leir.  Det ene holdt til på Ladegårdens-området mens det andre på Henrik Wergelands-området.

Boligens Kordekorps

(Ladegårdskorpset)

Tilholdsstedet for Boligens Kordekorps var egentlig i Ladegårdsgaten 48. På folkemunne ble korpset kalt for "Boligen". Som guttene i gaten sa det: "Ska vi ned å se på Boligen, de trommar der nede". Gutten i korpset bestod for det meste av gutter som bodde inne i boligen som består av gamle arbeider boliger mellom Ladegården og Henrik Wergelands gate. Selv om der fantes to buekorps med tilhørighet i samme område, så var de solidariske med hverandre. Wesselengens gutter og Skanse - gutter måtte bare holde seg vekke i fra boligens området for her rådde to buekorps.

Der bodde over langtid mange barn i boligen. Et 20 talls hustander rommet hele 120 barn foruten ca 30 foreldre. Så her var kameratskap og patriotismen stor blant guttene på den tiden. Strøket til Ladegårdskorpset var deler av Reipslagergaten, Ladegårdsgaten, Boligen og litt ned på Stølen. Dette korpset holde gående framtil 1895, da gikk de over til Mathismarkens Bataljon. Senere fikk Mathismarkens et hel peletong med gutter i fra boligen med egen offiser. Peletongen kunne telle hele 50 gutter og marsjerte på hver eksersisdag i fra boligens området til Rennebanen for å tilslutte seg Mattaguttene.

 Boligens Kårdekorps

(Henrik Wergelands korpset)

Dette korpset gjorde seg litt mer bemerket fordi de ikke tålte synet av Skanseguttene. Stridighetene var til å ta og føle på. Hos Wesselengens gutter på den tiden gikk det sport i å ta turen inn på boligens område uten å få et blått øye før en slapp ut. De fleste greide seg bra, men en del fikk banke for dette området var ikke for gutter i fra andre buekorps eller områder. De som bodde inne i boligen var barn av byens arbeidere og fagforenings folk. Kårdekorpset var greie å ha med å gjøre når de var under korpsets fane, da kunne en treffe andre buekorps og ha fellesutmarsjer på en fredelig og fordragelig måte. Det bar på Landtur med Fjeldets og Skandsens Kompanier i 1888 og 1 kompanisjefen førte an korpset da sjefen ikke var med. Nevn på gutter som kan tilknyttes dette kårdekorpset er : Anders Damsgård, Jakob Gise og Petter Sjursen, først nevnte sies var stifter og sjef. Korpset farger var rødt og grønt, men av en eller annen grunn ble det forandret på til grøn og hvit før det hele var slutt på slutten av 1880 tallet. Det antes at kårdekorpset ble nedlagt i 1888.









Copyright © by Buekorpsene i Bergen All Right Reserved.

Publisert den: 2004-03-31 (2519 lesninger)

[ Tilbake ]
Content ©